Yang Sayang Aku

Wednesday, December 9, 2009

Rumahku Dah Berubah Wajah.


aku nak cerita tentang teratak tempat kami sekeluarga berteduh
selama lebih kurang 20 tahun.

Abah dah lama rancang untuk renovate rumah.
rumah kami akan jadi banglo satu setengah tingkat.
dah siap plan!
Umi sendiri yang tunjuk plan rumah kami.
masa tu sebab aku belajar Lukisan Kejuruteraan di sekolah.
aku nak tengok contoh plan rumah untuk rujukan tutorial.

tapi baru sekarang ada rezeki untuk melaksanakannya.

lagipun, sejak keluarga kami semakin bertambah
dengan kehadiran Abang Long dan Kak Fifie pada akhir tahun lepas,
Abah nak buat bilik tambahan dan satu ruang kecil kat tingkat atas.

projek ini bermula pada bulan Mac dan siap pada bulan Oktober lalu.
tapi, masih ada lagi yang belum siap.
Abah nak simenkan bahagian belakang rumah.
nak buat dapur tambahan.
Abang Long pun dah plan nak buat kolam ikan di sebelah rumah.

posing maut dari seorang Abah.
walaupun tak nampak muka.

sekarang rumah dah siap!

gambar ni aku ambil masa balik cuti raya puasa.
dah lain sangat sebab dah buka pagar depan.
aku hampir tak cam rumah sendiri!
halaman kami boleh memuatkan sebanyak 8 buah kereta.


ni la tempat letak kereta.

nampak tak lubang yang berbentuk segiempat tepat tu.
tu la mailbox!

ni la beranda tempat kami lepak-lepak di waktu petang.
dengan angin sepoi-sepoi bahasa,
bergelak ketawa dan kongsi info gosip terbaru.



teman-teman lama dan saudara-mara kami pun
selalu sangka kami dah pindah rumah sebab
rumah dah lain sangat!
memang tak cam langsung!!

Sukakan entri ini? Apalagi, jangan malu-malu tekan butang Like.

10 comments:

YobSumo said...

pergh rumah baru...

bukan baru tapi... erk camne nak cakap?

hah barulah!

best lah boleh main nyorok2.

enuLwanie said...

bukan baru sgt pun..cuma tukar tona kaler cat.tambah ckit2 kt tngkat atas.
maklumla total sume org dh jd 12org.
thun depan tmbh sorg lagi..

BuLaN iTu aKu said...

syantek nye...
macam VILLA CINTA DADY...
siyess chantek

nuwa said...

cantik doh,,

Cik Cookie said...

paya senang area mana ekkk?

enuLwanie said...

bulan : mcm pernah dgr je nama tu?drama ke?

nuwa : biasa je nuwa.cuma nmpk lbh besar dr sblm ni.

cik cookie : lokasi tepat dirahsiakan.tp, msh di KB bukan di KL.

GhOsToNe said...

semakin ramai owg ...

smkin besar umah...

besh2!!!

/q/ said...

cantik rumah, terima kasih kerana menjadi blogohooligan, ada entri baru di BLOGOHOL!

Fyda Abd Rahman said...

wah!besarnya rumah akak.cantik pula tu :)) rumah akak kat mana nie?

enuLwanie said...

ghostone : ye..nak jadi ahli rumah ni gak ke?

/q/ : terima kasih.nnt sy singgah sane.

fyda : umah akak kt KB dik.hihihi