Yang Sayang Aku

Sunday, January 17, 2010

Sabarlah Awak...

minggu lepas,
dapat call dari teman baikku, Hisham.
dalam pukul 3.30 pagi dia call.
suara dia sedih je.

dia kat kampung.
keadaan mak dia makin teruk.
mak dia dah beberapa bulan terlantar
di Hospital Raja Perempuan Zainab (II), Kota Bharu.
penyakit strok dia makin menjadi-jadi.

aku tak tahu macam mana nak bagi dia sejuk.
kalau boleh, aku nak bagi dia rasa lega.
tapi, aku akui aku hanya mampu jadi pendengar yang baik.
bukan penasihat yang baik!

aku pernah bagi nasihat kat dia.
mungkin nasihat aku tu tak kena dengan situasi.
buat hubungan kami jadi worst!
malah, dia tak bagi aku contact dia.
seolah-olah kami putus kawan sekejap.

pagi tadi,
aku call tanya khabar dia.
dia kata dah 2 hari tak tidur.
jaga mak dia.

mak dia dah dibawa pulang.
tapi doktor kata,
dah tak boleh nak buat apa-apa.
tunggu masa saja!

mak dia masih tak sedarkan diri.
sedar pun kejap-kejap saja.
dah tak cam muka orang!

sedih aku dengar dia cakap tadi.
nada dia rendah saja.
tiada nada keriuhan seperti selalu.

tak tahu macam mana nak bagi dia sejuk.
cuma mampu cakap dalam hati,
"bersabarlah awak!"


dah lama tak tengok dia senyum macam ni..

Sukakan entri ini? Apalagi, jangan malu-malu tekan butang Like.

9 comments:

fya zainal said...

kekadang benda mcm ni..kita sendiri pun ilang akal camna mo nasihatkan..hurmmm even kita suh dia byk2 bersabar..the words remain nothing to him...

feel sad tOoo..

GhOsToNe said...

ksian die..

moga dia tabah!

akaqkaypoo said...

sekurang2nye kite dh dgr luahan ati die..tupn dh lh kurangkn penderitaan die..bab2 mak ayah nikn benda2 kecik pn lh jd sensitif....

jalak lenteng said...

cube yg terbaik enul..tak dapat bantu banyk..sikit pon jadi la..

enuLwanie said...

fya : betul..kita cuma mmpu kata 'sabar'..tp he expects we to do more..

ghostone : arap2 cmtu laa awak..

along : betul..dia sll gaduh dgn mak sedara dia sbb kuang ajar dgn parents dia!he's so responsible to his family..

jalak : tu la..enul dh cuba dgr cite dia.tp kdg2 dia nk kita wt sesuatu yg blh wt dia lega tp xtau apa dia.

aNiSa hANg tUaH said...

smoga hisham tabah

:)

enuLwanie said...

anisa :arap2 dia baca komen awk... ;)

kawie2020 said...

memang kadang2 kita kelu dan x tahu nk buat cam ne bg situasi camni kan...

berdoa utk dy pun bagus gak.. semoga bleh ringankan bebanan sham tuh...

enul memang sahabat yg baik...

enuLwanie said...

kawie : dh komen kt cni ni mst ada entri bru mlm ni..biasanya cmtu!hahahaha..

moga dia tahu sy sll doakan yg terbaik utk dia dan famili dia...