Yang Sayang Aku

Friday, January 8, 2010

Dia Alongku.

karangan saya malam ini adalah bertajuk
'Kakakku Diambil Orang'.

ini kakak saya.
namanya Ainul Balqis Hastuty binti Azizan.

dia seorang saja kakak yang saya ada.
suka bawa saya jalan-jalan dengan 'DEBAB' (DBB ****) Abah.
dia paling suka bawa saya jalan-jalan ke Shah Alam.
makan kuew tiaw bandung terbaik di Plaza Alam Sentral.
(tapi sedih sebab kedai tu dah terbakar!)
makan ABC Special di Seksyen 2.
makan di Restoran Hakim dekat dengan rumah sewa kami.

dia seorang yang baik hati.
sebab dia suka tolong mengusahakan kebun, akuarium dan cafe saya.

dulu masa kecil-kecil,
saya suka lawan cakap dia.
suka bangkang apa yang dia kata.
suka gaduh-gaduh dengan dia.

sekarang,
saya sudah rindu dia.
rindu masakan dia.
rindu dia bawa jalan-jalan.
rindu nasihat yang saya tak pernah ikut.
rindu duit yang dia bagi.

rindu dia.
rindu sangat-sangat.

sekarang,
sudah setahun dia diambil oleh Abang Long.
Abang Long sudah 'mandrem' dia
sampai lupa jalan balik KB.
dia lebih suka duduk di KT(Kota Tinggi).

sudah tak mahu jenguk saya di sini.
sudah tak mahu peduli saya di sini.
sudah tak mahu rindu saya di sini.

walaupun, dia jauh.
dia selalu dekat dengan saya.
di hati saya.

kalian tak nampak kan saya dalam gambar ni.
masa ni, saya dan Nisa sedang bertungkus lumus membasuh pinggan
kerana tidak cukup orang.
sedih kan!
bunga masih di dada baju.
tapi, peluh sudah sama banyak dengan air basuh pinggan.

semua itu saya buat sebab saya sayang kakak saya.
tak mahu majlis sandingnya kelam kabut.
saya tak kisah!
kalau suruh saya basuh kaki dia masa tu pun,
saya sanggup!
sebab selama ni pun saya selalu tendang kaki dia.


'baik-baik sayang'.
kamu sudah bukan milikku lagi.
sudah tiada masa untukku.
sudah tiada ruang untukku.

saya rindu semua itu.
maafkan segala yang pernah ku terbuat padamu.

rindu benar pada kakak saya yang seorang.
rindu dia.

sungguh!


ini blog dia.
pagi tadi dia baru buat.
sebenarnya,
saya nak tolong promote blog dia.
tapi terlebih touching bila tengok gambar-gambar dia.

saya rindu dia.
saya takkan berhenti mengatakan
saya rindu dia.
saya rindu dia.
saya rindu dia.

ye, dia!
sebab dia sorang saja kakak saya.
tempat saya meluahkan segala-galanya.


"Along,
Along tak rindu Wanie ke?
kenapa tak datang jumpa Wanie masa datang KL hari tu?
Wanie tak ada kakak lain selain Along.
Wanie nak manja-manja dengan siapa lagi kat sini.
Wanie sorang-sorang je kat sini.
takde orang peduli Wanie kat sini.
siapa nak bawa Wanie jalan-jalan lagi?
siapa nak ajak Wanie makan ABC Special kat Shah Alam?"



saya nak terbang ke Kota Tinggi sekarang, boleh tak?




air mata saya sudah laju.
sama laju dengan memori yang singgah dalam kepala saya.
'cengeng' kah saya?


Sukakan entri ini? Apalagi, jangan malu-malu tekan butang Like.

22 comments:

fya zainal said...

hee^^ rindu ngn kakak ye^^
kol la^^
umm..wanie kolej kat kl ke?

'AQILAH said...

:) klik blog kakak kmu

GhOsToNe said...

uiks!!

sabar2..

biaselol gado adik bradik..

salah silap mane2..

jgn sedeyh2 ok!!

enuLwanie said...

fya : xpyh kol..ari2 facebooking!wanie kt kolej multimedia kl.kt jln semarak.

aqilah : dia baru lagi kt sini.kena sama2 sokong dia!

enuLwanie said...
This comment has been removed by the author.
enuLwanie said...

ghostone : rindu kt dia la,awk..dh lama x jumpa dia!

aku dak blues said...

bengong ar wanie ni wt along nangis..abg long siap menitik air mata ngan peluh...klu xde pape ujung bln ni along turun kl...dh ar letak gambar belum kawen..tgh xcun...haha

cikmemy said...

huisy name akak dia..mantap.
ni mesti name betul ko ainul gak an?

sI tEDI said...

alahai.. sbarlah..
ALong sudah ada tanggungjawab di samping suami!

nuRuLain_zAiNi said...

aduh..touching nye

ZuR said...

zmn skang kan zmn technology syg..call die la...go..go...

=)

enuLwanie said...

along : eleh, nangis ke peluh yg kuar?tgh cari gmbr2 along.tiba2 nangis plak!

cikmemy : haah, adik beradik pompuan sume start dgn ainul.

si tedi : hehehe,syg dia sbb dia sorg je akak.

nurulain : lagi tacing org yg melaluinya.huhuhu..

zur : dia pakai celcom.mahal! fb je tmpat manja2.

Cik Cookie said...

Kamu ada CC kan?
chill dear

blues tuk aku said...

haha..peluh pn ader..br pas melayan ping pong..abg long siap peluk along (jgn tiru aksi ini klu blum kawen...hehe..amaran keras kerajaan m'sia) dia ckp dia xpenah mandrem along..wanie jer byk wt dosa kt along tu pasal la asik mengigau jer....hahaha..hahaha lg...

ViLdA FiDa said...

aloh2..bucuk..jgn nanges yee..1 hari nnt kamu akan rase ape yg along kamu rase...

enuLwanie said...

cik cookie : aii, dh lama xnmpk komen kamu..

along ngokngek : eleh, wat aksi ganas plak! jgn smpai wanie wat entri bertajuk "dia abg longku".

vilda fida : ala, xmau!

panggiL guA siv. said...

cik cookie.
cc tu gua punye.
;p

enuLwanie said...

ehem ehem siv.
cc tu cik cookie la ngeng!
bukan cik cumey..

avid gunner said...

ko bila lak?

enuLwanie said...

avid : bila lak pe nye? cari calon utk aku dulu.

told la hejauw said...

bagos la ko beb....
kalo akak ak kawen mest best...ak asyik dpt akak ipar jew,,,nk dpt abg ipar lak hehe

told la hejauw said...

bagos la ko beb....
kalo akak ak kawen mest best...ak asyik dpt akak ipar jew,,,nk dpt abg ipar lak hehe