Yang Sayang Aku

Sunday, August 22, 2010

Tentang Hati Seorang Wanita.

Sering kali aku bersendiri..
Memikirkan..
Namun..

Nak ikutkan..
aku hairan kenapa susah sangat nak lihat seseorang itu setia atau hanya propa yang berganda.
memanipulasikan kosa kata yang semakin berbelit-belit.

Adakah kaum Hawa mudah untuk dimainkan atau mudah cair dengan kata-kata manis kaum Adam?

aku tengok teman-teman yang couple,
happy saja dengan couple mereka.

tapi, kenapa susah sangat nak cari yang betul-betul setia
dan tidak memandang pada penampilan dan harta benda
tapi menafsir mengikut hati budi dan keikhlasan cinta?



begitu mudah untuk dipermainkan.
sedangkan semua adalah sama.

Kuasa Wanita..?

senang kata, hidup ni susah kita nak jangka.
manusia berubah mengikut peradaban masa.
makin lama masa bergerak, semakin jauh lanjakan pemikiran manusia untuk 
membezakan sesuatu yang baik ataupun yang buruk.

dahulunya, yang baik itu indah.
sekarang, yang buruk itu pula indah?

cuba lihat sekeliling kita.
berapa ramaikah teman-teman kita yang sebenarnya
jujur berkawan dengan kita.
menerima kita seadanya.
akan menghulurkan tangan bila kita jatuh berkali-kali?

ataupun satu ilusi dunia agar dapat mengisi kekosongan masa untuk bergurau senda.
apabila berjumpa yang baru,
yang lama hanya sebagai potret kenangan usang di pinggiran kotak pemikiran kita.

kelakar plak sekarang aku lihat semua ini.
terlalu banyak persoalan ye.

aku hanya harap wanita lebih dihargai dan lebih disayangi.
bukan hanya kerana belas kasihan atau pun terpaksa.
tetapi demi kemanusian dan kasih sayang yg sebenar.
bukan sebagai lambang kelemahan ataupun hiasan untuk tatapan tema-temannya.

aku hadiahkan lagu ini kepada semua wanita, sahabat semua.
di bulan puasa yang mulia...
Hargai lah mereka.


Kerana mereka ingin dimengerti..


I love u guys that support me always..
Thanks a lot..!!

"For every smiles that craft on my lips,
is sincere from my heart, because,
there's the place that i captured ur's ." 


cetusan hati seorang insan yang mencari makna sebuah cinta.



Sukakan entri ini? Apalagi, jangan malu-malu tekan butang Like.

12 comments:

in+an Jun$u said...

yang,jgn risau.nnti akan jumpe gak ur other half.mana tau Allah dh sediakn yg terbaik utk u.. :)

chill..i like d final quote! :)

enuLwanie said...

intan : thanks ye intan. quote ni dari Mr BFF. dia mmg suka quote ni.

Lelaki Ini said...

wah...
x mo2 salahkan laki jewk!!!
hehehehe...
laki ade jewk yg baik..
n ade jewk pompuan yg x setia..
n materialistik!

Anonymous said...

masalahnya bukan sebab lelaki. kalau diri sendiri x reti nak menghargai, itulah akibatnya..

tak kisah la lekaki atau perempuan.

kalu kita pernah menyakiti hati sesiapa, tidak hairanlah mengapa hati kita disakiti pula..soal hati ni, x bley di bawak main.sekali kita buat orang merana, seribu tahun kita akan rasa siksa itu..

_sekadar pengalaman_

maira said...

chill wanie..life is not just about finding a partner..

yg penting betulkan diri sendiri dulu utk dpt pasangan yg betul untuk kita..~


rindu kamu..=)

Anonymous said...

Hurm..kata2 yg memberansangkn..

pernh ke ko sakitkn atau mainkn perasaan org lain..? haha

maybe sometimes, rase diri tidak dihargai..dan dikecewakn sehingga berdendam sebagainya..

tak semestinya perlu menyalahkn mane2 pihak..

regarding anonymous : klu dia xpernh sakitkn hati org lain atupn first time bgnya..tp dikecewakn..bagai mana pula..?
bukankn itu juga salahnya kerana tidk pernh dicintai atau mencintai..?

-angin-

lumut said...

hmmm...
ini sume balik pada niat...
kenapa syg dan disayangi...

wanie,
tk care...
=)

Anonymous said...

yup..tu semua sebab kita pernah menyakiti hati orang lain, dan kita kan terima yang sama..

kita akan rasa tidak dicintai bila kita hanya mempermainkan hati orang lain. maka terimalah padahnya...

kalau kita rasa tidak mampu untuk bercinta, jangan sesekali membawa orang lain ke arah cinta yg kita bina hanya sekadar mempermainkannya..

_sekadar pengalaman_

enuLwanie said...

maira : rindu kamu juga..

lelaki ini : saya tak slahkn lelaki la..just hanya memberi pendapat tntng apa yg berlaku keliling dan seharusnya kita just ambil tanggapan ini sebagai sesuatu yg positif yg menjurus kepada perkembangn minda.. bak kata seseorng yg sy rapat "kita bukannye xde otak, tetapi tdk berfikir diluar kotak." kdng kala sy pun slalu mmberi tanggapn negatif dhulu sblum menilai sepenuhnya..

_sekdr pengalamn_ : agk sukar untuk memahami sebenarnye hati budi seseorg kn..? lg2 klu kita adalh slh seorng yg terkena..lantas, ape yg bersangkut paut mungkin menjadi sesuatu yg sukar utk diterima..chill je..

-angin- : thank anyway, lgpn ini adalah brdasarkn pengalamn dan juga pemikiran manusia kini mengenai dunia. Tak semua yg indah di mata akn kekal..semuanya akn musnah jua akhirnya..kira, seseorg perlu la saling ingt mengigati, lgpn skang pompuan da makin pupus adapnya kerana trlalu menilai dirinya agar dpt mengatasi lelaki atau mnjadi seperti mereka..? betui..? haha

enuLwanie said...

lumut : mekaseh syg.. rindu kamuuuu! =)

Ahmad Firdaus @ Yau said...

hai wanie..

Ever has it been that love knows not its own depth until the hour of separation.?

Hearts are not had as a gift, But hearts are earned..The saddest thing in the world, is loving someone who USED to love you. Some of us think holding on makes us strong, but sometimes it is letting go.

Letting go of your past and memories are also extremely hard. Even though old memories can be tormenting, yet you might hold on to the past and refuse to move forward. However, by refusing to let go of the painful past, it'll serve as a roadblock to love.

btw, In everyone’s life, at some time, our inner fire goes out. It is then burst into flame by an encounter with another human being. We should all be thankful for those people who rekindle the inner spirit..

what i thought here is based on my own past.. correct me if i'm wrong...

chill wanie :-)

Anonymous said...

Yeah, basically, u make an awesome point there, Yau.

Sometimes, there is time that we have to learn love take sacrifice to win over it.

Past, now and future is all about what it takes to life.

But, if u think that past is hard to forget. Yeah, because it resemble u now,Yau.

U learn something that u haven't.

So keep the past for present and the future. U are smart enough to think and make ur own decision.

People changes overtimes.

If u think all the kindness that u give will make all wrong and mistakes just dispear like that. It's hard, same like letting go the past.

Words are words and lies just bring another lies..~

Don't stand on the same stair, just move forward and think bout what u will achieve afterward.

Arul.