dah lama teringin nak makan.
masa ke Terengganu, tak sempat nak berhenti untuk membeli.
teringin sangat nak makan
sampai sanggup cari bahan dekat Tesco.
nak buat sendiri kononnya!
tapi masih tak sempat nak buat
sebab ketiadaan daun pisang dan lidi.
susah nak cari.
kata orang, semua tu hanya ada dekat Jalan Chow Kit.
inilah SATAR.
makanan tradisional orang Terengganu.
terima kasih pada kakak iparku, Kak Fifie
sebab tolong beli di bazar Ramadhan.
dia tahu aku dah lama teringin nak makan.
dalamnya berisi ikan.
siapa yang pernah dan suka makan solok lada,
bahan yang ada dalam tu lebih kurang sama saja.
isi ikan.
biasanya ikan sardin(orang Kelantan sebut, ikan selayang).
kelapa parut putih.
bahan yang lain tu, kena tanya Umi dulu.
aku bukannya pandai masak.
nak masak apa-apa pun kena call Umi dulu
kecuali nasi goreng dan masak ikan sardin.
*solok lada adalah makanan tradisional
orang Kelantan dan Terengganu (kot!).
3 comments:
sata ngan otak2 yg mana sedap??
aku x penah makan lak..otak2 ??nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
shazruls : dua2 sama sedap. tapi kalau kena pilih gak, pilih satar kot..hehehe ;)
lumut : meh la mkn otak-otak dgn wanie. tiap2 minggu beli.
Post a Comment