Yang Sayang Aku

Saturday, May 28, 2011

Yang Dikejar Tak Dapat, Yang Dikendong Berciciran!

hari Rabu : 

ada panggilan masuk sebelum aku memulakan kerja.
"boleh bercakap dengan Cik Ainul Syazwani?"
"ye, saya."
"saya dari Sime Darby. Cik ada interview dengan kami Jumaat ni
untuk position Customer Relation Officer. pukul 3.30 petang ye."
"kat mana tempat interview ni?"
"office kami dekat dengan Federal Highway. Cik kenal tak Jalan Templer?"
"boleh tak Cik bagi details kat email saya? Cik ada tak email saya?"
"enulwanie@gmail.com kan?"
"iye. terima kasih ye."
"jumpa Jumaat ni ye."

hati aku sudah berbelah bagi.
mahu terus bekerja di Astro ni atau mencari peluang kerja baru.
tapi bagus juga kalau dapat kerja baru.
kalau dapat kerja office hour dan bukan kerja shift, bagus juga.
kalau dapat kerja tetap dan bukan kerja kontrak, lagi bagus!



hari Jumaat : 

aku ambil EL untuk pergi interview.
nasib baik manager aku baik hati.
kalau dia tahu aku sudah banyak EL bulan ni,
mesti dia tak bagi aku EL lagi!

seperti tipikal aku pergi interview,
sepasang baju kurung pink terang berkain batik dan berfail pink.
memilih mood pink sebagai warna ong!

tapi kenapa aku seperti tak ada feel untuk pergi interview.
ke mana rasa cuak?
ke mana rasa gugup?
ke mana rasa nervous?
agaknya sebab dah selalu sangat pergi interview,
semua rasa itu hilang!

sebelum pergi interview, sempat singgah cyber cafe kerana 
broadband DiGi kena potong.
research dulu tentang details company Sime Darby.

selepas menaiki bas dari Taman Midah ke Pasar Seni dan
menaiki LRT ke Asia Jaya,
aku menaiki teksi seperti yang dinyatakan oleh 'Cik' tempoh hari.
"uncle, Sime Darby ye. kat Jalan Templer."
uncle teksi tu seperti blur tapi dia diamkan saja.

setibanya di Jalan Templer,
uncle itu tanyakan aku.
"setahu saya Sime Darby tak ada kat sini dik."

kesilapan aku yang pertama 
adalah lupa ambil alamat company di Jalan Templer.
kesilapan kedua adalah bila
nombor telefon yang 'Cik' tu call pun aku terdelete.
bila aku call nombor telefon headquarter company,
masuk line operator.
sampai sudah tak dijawab!

kelam kabut aku call Nizam, colleague aku.
nasib baik Nizam tahu mana bangunan tu.
terima kasih banyak-banyak Nizam
sebab bagi direction bangunan company tu.


setiba aku di bangunan ni,
guard pula kata tak ada makluman tentang interview hari tu.
kesilapan aku yang ketiga, aku terlupa tanya nama 'Cik' tu.
memang berair mata aku masa tu!
aku balik dengan hampa.
RM50 EL aku burn begitu saja!
kepenatan dan kepanasan pun aku dapat!



aku dapat panggilan hangit ke?
pelik juga waktu 'Cik' tu call aku pada hari Rabu,
ada ketikanya waktu dia bercakap dengan aku,
dia gelak-gelak kecil.
macam main-main!





kalau aku dapat 'Cik' celaka tu,
memang aku sula habis-habis!




Sukakan entri ini? Apalagi, jangan malu-malu tekan butang Like.

3 comments:

Aimi dan Pakcik Hashim said...

siapa ler cik yg cr dosa free tu

mendatak hijau said...

moral of the story:tanye detail2

enuLwanie said...

ahfatt : tu la.klu aku dpt pompuan tu, mmg xselamat hidup dia!

mentadak hijau : tu la pasal.silap besar!tp x expect kena tipu kaw2 cmni.