Yang Sayang Aku

Monday, May 23, 2011

Melawat Afiq Di Wad Pediatrik HUKM.

 semalam Afiq dimasukkan ke wad pediatrik HUKM
setelah beberapa hari demam panas tak kebah-kebah.

masa birthday party Afiq 2 hari lepas pun dia muntah-muntah.
tekaknya bengkak macam kena tonsil.
ulser banyak di kawasan tekak dia.
bayangkan kalau kita yang kena satu ulser di mulut pun boleh rasa sakit sangat,
apatah lagi si kecil ni.
banyak pula tu!

tengok la si montel ni.
pucat saja muka dia!
keadaan dia dah semakin sembuh.
tapi Afiq masih perlukan rawatan doktor.

tak dapat bayangkan macam mana dia menghadapi kesakitan ini.
nak menangis tengok dia menangis tadi!
air mata dia yang turun laju terus buat aku makin sebak.
apatah lagi Ibunya yang menjaga dia siang dan malam.
tak tenteram hati si Ibu!


 doktor nasihatkan Afiq makan aiskrim vanilla
untuk surutkan bengkak tu.
*teringat pula masa aku yang kena sakit tonsil sebulan.
seronok hari-hari makan aiskrim vanilla!

bagi makan bubur nasi, dia makan 2-3 suap saja.
tak lalu!
tapi bagi makan aiskrim vanilla, seronok nampak bila disuapkan.
lega hati kami tengok dia masih ada selera makan.

tapi belum habis makan aiskrim vanilla,
Afiq muntah-muntah lagi!
habis selimut dan cadar penuh dengan muntah Afiq.


 ni hadiah birthday Afiq yang dia tak sempat main lagi.
aku akan bawakan 2-3 mainan untuk hilangkan kebosanan dia.
tapi mana satu nak bawa ni ye?
semua hadiah besar-besar.
jeles pula Cik Ani tengok!
Cik Ani pun tak pernah dapat hadiah banyak-banyak dan besar-besar macam ni.


moga kamu cepat sembuh ye, sayang.
Cik Ani tahu kamu kuat!
Cik Ani sayang kamu.
cepat sihat ye!


Afiq ni pantang tengok awek.
tak kisah la awek kecil ke awek besar ke,
mesti cergas dan tunjuk macho.
senyum sampai nampak gigi!




Sukakan entri ini? Apalagi, jangan malu-malu tekan butang Like.

5 comments:

Aimi dan Pakcik Hashim said...

teruk ah tonsil
aku ni ada gak tp minimum

Aimi dan Pakcik Hashim said...

teruk ah tonsil
aku ni ada gak tp minimum

enuLwanie said...

aimi dan pkcik hashim : kita yg dah besar ni boleh rasa sakit dia cmne..apatah lagi dia.
sedih sangat!

muslimahrempit said...

klu umur cmtu..mmg nk kne jaga2 takut kne demam panas teruk..silap aribulan (mintak jauh la) bleh kne sawan..klu dh kne sawan, otomatik otak akn jd slow..ank akn jd dak lembam tau..

enuLwanie said...

alhamdulillah long, xde pape.
dah kena discharge dah pun.
tapi tadi still panas lagi badan dia.