Yang Sayang Aku

Tuesday, June 14, 2011

Final FA 2011 Dari Sudut Mata Aku.

tak sangka akhirnya,
aku dapat menonton peringkat akhir bola sepak
Piala FA 2011 di Stadium Bukit Jalil pada 11 Jun lalu.

dah 3 tahun aku tunggu peluang ini.
sebelum ni, ada saja kekangan yang menghalang aku ke stadium.

aku tak mahu bercerita tentang siapa yang jadi juara atau
salah siapa untuk kekalahan malam tu
sebab dah banyak media yang uar-uarkan berita ini.


cuma aku mahu ceritakan betapa seronoknya aku ke stadium.
ini kali ketiga aku ke stadium
tapi kali pertama aku menjejakkan kaki menonton final bola sepak.


 aku ke sana bersama abang, adik perempuan aku, Nisa dan 'bakal suami'nya.
perjalanan Nisa lah yang paling jauh.
pukul 4 pagi dia bertolak dari rumah di Kota Bharu ke Kuala Krai.
Abang Yo menunggu di Kuala Krai sebab
Abang Yo bekerja di sana.

selepas itu, barulah mereka bertiga bertolak ke Kuala Lumpur.
kalau Abang Yo memandu,
minimum kelajuan yang dipandu adalah 120km/j.

sebelum pukul 2 petang, mereka sampai di Kuala Lumpur.
setelah 2 jam berehat, baru kami berempat ke Stadium Bukit Jalil.
keluar saja dari Tesco Extra Taman Midah,
jalan sudah mulai sesak dan banyak kereta berpusu ke stadium.

kami parking di tepi highway.
tu pun ada DBKL nak tunda kereta dan
polis nak saman kereta yang parking di situ.
pasrah saja sebab memang dah tak ada parking kosong.


sambil baca perjalanan aku di stadium,
mari kita layan gambar-gambar yang sempat ditangkap.

Nisa dan Faris, 'bakal suami'nya.

 terpaksa berjalan jauh untuk ke stadium.
 perkarangan stadium sudah mulai sesak dengan lautan merah putih.

sempat bergambar dengan Abang Yo.

 
selepas Maghrib, tempat duduk mulai penuh.
sampai ada yang tak ada seat.

terpaksa lah berkongsi tempat duduk dengan Abang Yo.



 sikap pentingkan diri sendiri macam ni lah yang buat orang belakang bengang.
kalau rasa nak tengok dekat-dekat, turun saja dekat tingkat bawah sekali.
aku terpaksa tengok di skrin besar bila perlawanan bermula.
aku hanya dapat bangun bila bola menghampiri gawang.
lepas tu, orang belakang minta kami duduk balik.
tapi yang duduk kat depan sekali ni macam tak ada telinga.
terlalu pentingkan diri sendiri!

 makcik ni nampak biasa saja.
aku sangkakan dia hanya mengikut suami dan anak-anak dia ke stadium.
dengan kipas tangan tak lekang di tangan,
asyik mengibas-ngibas badan yang berpeluh.

tapi bila perlawanan bermula, dia yang bagi sokongan lebih.
yang paling aku nak tergelak, bila bola ke kiri padang, dia pun bergerak ke kiri.
bila bola ke kanan padang, badan dia pun sama ke kanan.
bila Kelantan terlepas peluang menjaringkan gol,
dia yang bersungguh-sungguh bagi semangat.
comel sungguh makcik ni!

ini masa Kelantan menjaringkan gol di minit ke-79.
masa ni aku rasa aku boleh bersorak sepuas-puas hati,
menjerit sakan dan terlompat-lompat kegirangan.
tak ada orang nak marah!
kalau kat rumah, jangan harap nak buat macam ni.

lebar saja senyuman tu bila dah 1-0.

bila Terengganu menyamakan kedudukan, semua jadi terdiam.
tapi dalam hati, aku tetap berdoa semoga rezeki berada di pihak Kelantan.

tapi yang nyata, rezeki berpihak di tangan Terengganu.
mungkin ada hikmah di sebalik kekalahan ini.
mungkin Dia tak mahu kita terlalu over-confident untuk meraih kemenangan ini.



TAHNIAH TERENGGANU!











p/s : dalam adik beradik aku,
hanya Abang Yo, Nisa dan adik bongsu, Amie yang dilahirkan di Kelantan.
yang lain, Terengganu!


Sukakan entri ini? Apalagi, jangan malu-malu tekan butang Like.

7 comments:

sarah mohamad said...

best nya dapat pergi sanaaa! jeles okeh! hiks

BRO_MONDAY said...

cik bayu : arghhh!!! best nye kan??? slek x dapat jumpa yu je kat stedium...sesak sangat!!!

enuLwanie said...

sarah : memang best sarah..lain kali kita pergi lagi kalau kita dapat tengok penentuan liga super.

bro monday : tu la..ingat nak jumpa.boleh gak masuk dlm blog ni.hehehehe

BRO_MONDAY said...

cik bayu : xpe, insyaAllah ada rezeki ada final lagi di SNBJ, kite jumpe lah!!! aritu ai lepak ngan ayie FB & ady rajadewa...koh koh koh

enuLwanie said...

xpe bro..nnt kita gi, kita join ultras. best tgk diorg chanting!

Roza Ami Nanomiya said...

aku pernah rasa stadium kecik ja
tp tu pun dah feel

enuLwanie said...

roza : klu yg kecik pun dh feel, apatah lg stadium yg boleh muat 90,000 org ni kan. hehehe